Simple background of uneven stucco pink wall surface of modern building in city

Gjøco Hydro Pliolite Murmaling/Facademaling

Murmaling, Facademaling, Diffusionsåben maling

Gjøco Hydro Pliolite Murmaling er en mat, diffusionsåben maling til udendørs brug på mineralske underlag. Det er en vandbaseret facademaling baseret på Hydro Pliolite bindemiddel og produktet giver en afdæmpet og sofistikeret overflade. Den har god vedhæftning på vanskelige overflader og kan bruges ved temperaturer ned til +2 °C.

Gjøco Hydro Pliolite Murmaling indeholder filmbeskyttende anti-skimmel midler og har meget god vejrbestandighed. Farven er særdeles velegnet til murværk, beton og puds, både ubehandlet og tidligere malet, og den er udviklet til det skandinaviske klima.

Pliolite murmaling kendetegnes ved at have en meget god farveægtehed samt høj vejrbestandighed. Den helmatte glans dæmper desuden de synlige ujævnheder i underlaget.

Produktet er enormt enkelt an anvende, eftersom det ikke er nødvendigt at grunde hvis underlaget er ubehandlet, også på fersk beton. En anden fordel ved dette produkt er, at du kan male din facade når temperaturen er helt ned til 2 grader, så sæsonen for udendørsmaling bliver forlænget markant.

Bemærk dog, at produktet ikke er egnet til brug på Supereternit.

 

Hvad betyder diffusionsåben maling?

At en maling er diffusionsåben betyder, at den ånder, hvilket er ekstremt vigtigt, når man skal male en udendørs facade, eller måske et rum, hvis luftfugtighed generelt er højere end normalt. Det kan være i kælderetagen, som normalt har et andet “indeklima” end i resten af huset. Med en diffusionsåben maling risikerer du ikke, at malingen begynder at skalle efter et stykke tid eller for at få fremtidige fugtskader, skimmelsvamp eller råd i væggene; dette da man ikke låser fugten inde men malingen lader væggene “ånde” og at malingen trækker fugten ud.

Husk dog på, at hvis du har fugtproblemer i kældervæggene, vil en diffusionsåben maling ikke løse den slags problemer, men her skal du faktisk udbedre fugtskaderne, inden du går i gang med at male. Du kan læse meget mere om diffusionsåben maling i vores blogindlæg her.

Sådan får du det bedste resultat med Gjøcos Murmaling/Facademaling:

Forbehandling og påføring:

  1. Overfladen skal være ren og tør. Rengør med Gjøco Kraftvask for at fjerne fedt og urenheder, skyl med rent vand.
  2. Al gammel løs maling, kalk, løs puds og støv skal fjernes ved stålbørstning/afskrabning.
  3. Det er vigtigt, at underlaget er fast for at sikre en god vedhæftning.
  4. Overflader skal være tørre inden videre behandling og pudsreparationer skal tørres i mindst 4 uger før overmaling.
  5. Påfør 1-2 lag Gjøco Hydro Pliolite Murmaling efter behov.
  6. På stærkt sugende underlag kan det første lag fortyndes med op til 5 % vand eller grundes med betongrunder.
  7. Ved brug af Gjøco Hydro Pliolite Murmaling på eternit skal vedhæftningen testes ved prøvemalning. Produktet er ikke egnet til brug på Supereternit på grund af vedhæftningsproblemer.
  8. Vægge uden fugtspærre som kolde vægge og fritstående vægge kan forårsage afskalning på grund af høj fugtvandring.
  9. Under ugunstige tørreforhold såsom høj luftfugtighed, tåge, regn, lave temperaturer, kan der forekomme skinnende og let klistrede striber på malingsfilmen.

Striberne består af vandopløselige stoffer, og vil forsvinde med regn og blæst. Malingens beskyttende egenskaber forringes ikke.

Vælg den rigtige facademaling

At vælge den rigtige facademaling er ikke altid det nemmeste, og det er en rigtig jungle at vælge den rigtige, da der er så mange forskellige muligheder på markedet at vælge imellem.

Men uanset hvilket materiale dit hus er bygget af, er det en god idé først at finde ud af, hvilken type maling, facaden er malet med før. Generelt er det bedst at fortsætte med at arbejde med den “samme” type produkt, som blev brugt før. Er huset derimod helt nybygget, har du lidt større frihed til at vælge – her er det ganske enkelt “bare” at vælge ud fra husets materialer.

I Danmark ser vi, at murstens- og pudsede facader generelt er de mest dominerende, og så er der træfacader eller facader bygget af metalplader. Hvert materiale har sin egen malingstype, der er bedst egnet: træfacader skal behandles/males med fx akrylat- eller alkydoliemaling, mens pudsede facader har murmaling og så videre. Start fra facaden og vælg så malingstypen og så vælger du fx den farve og nuance du ønsker. 

Mal en pudset facade

Mineralske overflader er facader af fx puds, beton, sten og grundmure. Denne form for facade er “levende” og vil blive påvirket og ændre sig, når den udsættes for skiftende vejr som regn, solskin og blæst. Facaderne er desuden udsat for snavs, algevækst, mulige skimmelangreb og lignende. På grund af disse faktorer er det ikke “bare” at starte og male facaden med facademalingen – husk at forarbejdet er alfa omega!

Den første ting at gøre, som med ethvert andet malerprojekt, er at kontrollere facaden og dens tilstand. Er der skader, revner eller andre fejl og mangler, skal disse repareres først. Husk også at tjekke at pudsen sidder fast – bank let på facaden med fx en hammer og lyt efter hule lyde. Lyder det hult, kan det være tegn på, at pudsen har løsnet sig og derfor skal fjernes.

Reparer facaden og klargør den ved at rense den grundigt. Skal du vaske facaden med en form for rengøringsmiddel, skal du huske at skylle grundigt med varmt vand bagefter.

Efter du har renset facaden, er det endelig tid til at begynde at male den. Forbered den pudsede facade med en grunder for at mætte underlagets ellers sugende effekt. Ved grunding er det vigtigt at vælge det rigtige produkt, som er styret af typen af underlag. Har du en umalet facade fra før, skal du grunde den, inden du påfører selve facademalingen. Når dette er gjort og primeren har fået lov til at tørre efter anvisningen på pakken, er det tid til at male med facademalingen. Her er det også vigtigt, at du følger vejledningen, der følger med.