Råd til at passe på dine kloakrør

Hvis du er husejer, er kloakken efter al sandsynlighed ikke det, du giver mest opmærksomhed. Men det kan blive en dyr affære, hvis du ikke sørger for at passe godt på dine kloakrør. Og det bliver kun værre, hvis du ikke får hurtig hjælp af kloakservice, når uheldet er ude. Her får du nogle gode råd til, hvordan du passer godt på dine kloakrør, og hvad kloakservice kan betyde for forebyggelse af problemer på den front.

Afløbet er ikke en skraldespand!

Ført og fremmest skal du huske, at kloakken ikke er en skraldespand. Vatpinde, bleer, skumvaskeklude, hygiejnebind og andre genstande kan stoppe kloaksystemet til, hvis de bliver skyllet ud. Smid dem i skraldespanden i stedet for, ligesom du også bør smide eventuelle hårklumper fra badets afløb i skraldespanden. Det sker også, at en kloak må spules, fordi der har dannet sig en stor prop af fedt, som husholdninger har hældt ud i håndvasken. I stedet for at skylle det ud kan du komme det i skraldespanden – enten ved at vente til det størkner og så skrabe det af stegepanden eller ved at hælde det i en brugt mælkekarton, som derefter smides ud.

Hvornår er der behov for professionel kloakservice?

En kloak er som udgangspunkt konstrueret til at være selvkørende og passe sig selv. Hvis blot du er opmærksom på de ovennævnte punkter. Men selv om du passer på kan der opstå behov for at tilkalde kloakservice. Det kan være, at den skal spules igennem for at fjerne en prop, eller der kan have været rotter, som har gnavet hul eller der kan på anden måde være opstået brud eller skader. Så er det nødvendigt at tilkalde en specialist i kloakservice. Nogle af problemerne kan hurtigt lokaliseres og løses. Men der kan også være behov for en mere omfattende indsats og måske udskiftning af rør eller ændret rørføring, måske en større dimensionering for at undgå fugtproblemer. Rødder, rotter og regnvand er nogle af de ting, der kan give dig problemer.

Men kast dig endelig ikke selv ud i at lave den slags kloakservice! Hvis der er brug for reparationer af kloakken eller egentlige ændringer skal det foretages af en kompetent og autoriseret kloakmester. Hvis du ved, at kloakrørene ved dit hus er af ældre dato kan det være en idé at få foretaget en TV-inspektion for at forebygge større problemer i fremtiden.