Mal din facade og sokkel med facademaling og sokkelmaling fra Primacol

Trænger din facade til at blive opfrisket, kan du med facademaling opnå et smukt og holdbart resultat – og så er det faktisk slet ikke så svært.

Inden du går i gang med at male din facade, er det vigtigt at du gør dig nogle overvejelser om hvilken type maling og farve du vælger, samt hvilket visuelle udtryk dit hus har. Er dit hus eksempelvis malet med kalkmaling, kan du ikke få almindelig facademaling til at binde herpå.

Maling af pudset facade

Når du skal vælge maling til en pudset facade, er det vigtigt at du går efter en diffusionsåben maling som lader muren ånde. Dette sikrer at der ikke opstår fugt i muren.

Hvis din facade er malet mange gange før, skal du være opmærksom på at muren lukkes mere og mere for hvert lag maling der påføres. Det kan derfor være nødvendigt at afrense muren mekanisk inden du maler den igen. Som tommelfingerregel siger man, at hvis malingen skaller af eller hvis pudset er ved at falde af, trænger din facade til at blive afrenset med en højtryksrenser og skaderne skal udbedres, før du påbegynder at male den.

Hvilken type facademaling skal jeg bruge til mit hus?

Når du skal male din facade, er det vigtigt at du vælger den rette facademaling. De mest almindelige typer facademaling som anvendes i dag er:

 • Akrylmaling: Også kaldet plastmaling. Denne er både smudsafvisende og langtidsholdbar og er afvisende over for regn. Du går aldrig galt i byen med en akrylmaling. Akrylmaling som er beregnet til udvendigt murværk er diffusionsåben og tillader muren at ånde. Malingen hæfter desuden både på nye og tidligere malede overflader hvad enten de er beton, cementpuds eller puds. Hos Gebenna fører vi vandbaseret udendørs akrylmaling med høj modstandsdygtighed overfor vejrlige påvirkninger samtidig med at den lader overfladen ånde.
 • Olieemulsionsmaling: Denne type maling er ikke god til en helt nypudset facade. Til gengæld er den rigtig god til facader, som kan være problematiske at male. Indeholder fladen eksempelvis rester af kalk, eller hvis du ikke ved hvad der er malet med tidligere. Denne maling er også diffusionsåben og giver en mat overflade.
 • Silikatmaling: Denne er særligt god til ubehandlede overflader, eksempelvis en vandskuret mur, beton, eternit eller puds. Det endelige resultat minder om det ved kalkmaling, men du undgår afsmitning efterfølgende.
 • Silikonemaling: Denne minder utrolig meget om silikatmaling, men er dog mere afvisende over for vand og smuds, på trods af at den er mere diffusionsåben. Malingen kan anvende spå langt de fleste underlag, så længe de ikke er malet med et produkt som smitter af.
 • Cementpulvermaling: Dette skal røres op med vand og er især godt på fugtige mure såsom helt nye vandskurede mure af puds eller beton. I dag er vandskuringsprodukter dog så gode, at de ofte gennemtørrer på blot få dage, og du kan male dem med almindelig facademaling. Den endelige overflade er ret så modtagelig overfor snavs, men den er til gengæld let at vaske.

Sådan maler du sin facade

For at opnå det bedste resultat, er det vigtigt at du er grundig med dit forarbejde, når du skal male facaden på dit hus. Facaden på dit hus skal være sund og bæredygtig; der må ikke være fugt i din facade og du skal sikre dig, at den ikke skaller. Gør den det, skal disse fejl udbedres før du påbegynder at male med facademaling.

 • Det første skridt i klargøringen af din facade er, at rengøre den grundigt, så alt snavs og eventuelle belægninger fjernes.
 • Herefter skal du reparere alle revner og huller og løst puds skal fjernes.
 • Nu skal du til at dække vinduer og døre godt af, samt alle de steder som ikke skal males. Brug afdækningsplast og malertape til dette.
 • Når alle reparationer er tørre og slebet jævne, er du klar til at give dit hus en omgang facademaling. Er din facade ikke malet før, skal du grunde den først, for at sikre optimal vedhæftning af facademaling.
 • Når du giver din facade første lag facademaling kan du med fordel vælge at blande malingen op med 10% vand. Dette gør du for at sikre at malingen flyder jævnt sammen, og det skaber et holdbart grundlag for videre maling af facaden.
 • Når du maler facaden skal du starte med at male rundt om vinduer og døre med en facadepensel, hvorefter du kan rulle malingen på de store overflader, med en facaderulle med lang luv. Andet lag maling skal ikke fortyndes.
 • Når du har malet facaden anden gang, kan du påbegynde at male soklen på dit hus.

Maling af sokkel på hus

Når du har malet facaden på dit hus, sæter du prikken over i’et ved at male soklen, så det fremstår helt skarpt. Udover det æstetiske udtryk som en nymalet sokkel giver, har det også betydning for hvor sundt soklen holder sig. Soklen er en del af husets fundament, og ligesom facaden på dit hus, skal soklen ligeledes vedligeholdes. God sokkelmaling lukker af for vand, så fugt har sværere ved at trænge igennem. God sokkelmaling beskytter desuden din sokkel mod vind og vejr.

Hvornår maler man sokkel på sit hus?

Ligegyldigt hvad du maler udendørs skal du forsøge at time det med varmt vejr. Hvis det regner den uge du vælger at male soklen på dit hus, risikerer du at soklen er våd og at malingen regner af mens du maler. Sørg for at soklen er tør når du maler den – dette er en forudsætning for at malingen kan binde optimalt. Desuden skal temperaturen være mellem 10 og 25 grader.

Når du skal male din sokkel, skal du gennemgå den for revner og løst puds. Har din sokkel skader, skal disse udbedres før du maler den. Hvis soklen ikke tidligere har været malet, skal du behandle den med en grunder inden.

Hvilken sokkelmaling skal jeg bruge?

Når du skal male din sokkel skal du anvende diffusionsåben maling så soklen kan ånde. Desuden skal soklen være stærk og robust. Eftersom udendørs maling bliver udsat for mere end indendørs maling, derfor skal du altid stræbe efter en maling som kan modstå naturens elementer.

Soklen skal males ad 2 gange.